Coaching voor de cliënt

Coach Den Haag

 

 

 

 

Voor mij is coaching een manier om mensen te helpen groeien en meer te doen. Toen ik voor het eerst begon te werken met mijn coach, een Blocksaleb, was ik nogal een onbekende entiteit. Mijn leven was nog geen drie weken begonnen en op dat moment voelde ik me behoorlijk kwetsbaar. Ik was bang en onzeker. Ik vroeg me af of ik in staat zou zijn om het werk dat een levenscoach mij bracht te doen op de manier die hij verwachtte en ik vroeg me ook af of ik te oud was om nu te beginnen.

Ik kende veel jonge coaches, dus ik heb me een beetje verdiept in het coachen om mezelf te bewijzen dat het iets voor mij was. Ik was me bewust van een gezegde: ‘Als de leerling er klaar voor is, verschijnt de leraar.’ Ik moest echter de dankbaarheid voelen om in die nederige positie te verkeren en duidelijk weten hoe ik om hulp kon vragen en wat ik ervan kon verwachten. Ik had het eerst zeven dagen uitgeprobeerd zonder enige verwachting van resultaat, maar dat had me niet geholpen. Ik begreep deze valkuil niet.

Hulp krijgen van een coach is natuurlijk een goede zaak. Het was een groot keerpunt voor mij. En, ik vond het leuk om de andere kant van de medaille van dit ontwikkelingsproces te ontdekken. Maar, wat is coaching? Ik kwam tot de conclusie dat coaching een relatie is tussen twee mensen, een ondersteuner en de coach. De coach heeft geen eigen agenda. Wat de coach biedt is de mogelijkheid tot gesprek, de kans om oude gewoontes te laten varen, ruimte te maken om nieuwe manieren te verkennen om oude problemen op te lossen. We verwelkomen vragen, hulp en advies, en steun bij het vinden van onze antwoorden. Op deze manier, wanneer de cliënt zijn of haar gedachten in de handen van de coach legt, zijn wij een positieve kracht namens hem of haar.

Ik heb het voorrecht en de verrukkelijke ervaring gehad om met enkele van de meest vooraanstaande coaching-organisaties te werken, en ik zou graag enkele van de aanwijzingen willen delen die zij geven voor coaching en voor hoe coaching eruit ziet.

Bij coaching gaat het erom ruimte te maken voor de cliënt om na te denken over zijn of haar huidige situatie, om te beslissen waar hij of zij heen wil en om passende actie te ondernemen, rekening houdend met het feit dat dit belangrijk is. De coach en de cliënt ontwikkelen zich op basis van wederzijds begrip, en tijdens dit proces wordt er op geen enkele manier coaching aan de cliënt gegeven. De cliënt is zich bewust van de situatie en van de beslissing die moet worden genomen en is zich bewust van de rol van de coach. De cliënt beslist wat hij of zij wil bereiken en terwijl dit gebeurt, maken de coach en de cliënt contact en gaan een coachingsrelatie aan en met deze verbinding komt de kans op groei en ontwikkeling. De coach herinnert de cliënt er altijd aan dat falen in het leven niet bestaat, en daarom moet onze aandacht niet gericht zijn op falen, maar op het overwinnen van obstakels die de cliënt kunnen belemmeren bij het bereiken van de resultaten.

Het gaat over het creëren van nieuwe manieren van waarnemen, van denken, van zijn. Coaching is een zeer flexibel proces, waarbij de cliënt zijn of haar eigen visie kan kiezen en ontwikkelen, en deze tot leven kan brengen met gedachten, visualisaties en affirmaties. Het leven van dag tot dag leven is de manier van coaching, om ondersteund, begeleid en gevoed te worden. Tenslotte heeft een positief leven niet alleen te maken met fysieke gezondheid, maar ook met de mentale houding en de houding ten opzichte van het leven, niet alleen om op de een of andere manier ondersteund te worden, maar om je te helpen je eigen weg te vinden om te groeien naar het leven dat je wilt leiden.

Om samen te vatten, coaching gaat over:

Simpel gezegd gaat het erom een manier te vinden om dingen te doen die een positief, dynamisch en gezond leven bevorderen.

Focussen op de uitdagingen en het laten gebeuren in plaats van de onoverkomelijke obstakels.

Een gezonde focus geven aan een persoonlijke of professionele verandering.

Het creëren van een actiegerichte mindset voor de cliënt.

Kun je je voorstellen hoe het zou zijn om af te vallen, te stoppen met roken, meer zelfvertrouwen te krijgen? Dit is allemaal mogelijk en we doen dit tijdens onze coachingsessies. En, we moedigen je aan om contact op te nemen met de directeur van de coaching en mij een van je belangrijkste coaching momenten van je leven te bezorgen.

Mijn beste coaching-moment was trouwens het geven van advies aan mijn broer die in aanmerking kwam voor promotie naar een belangrijke overheidspost; hij vroeg mij om enkele opmerkingen te maken en mijn ervaring te delen.

lees meer:

Add a Comment

Your email address will not be published.