De kunst van het coachen

Coach Nieuwegein

 

 

 

 

Ik herinner me dat voor mijn coaching opleiding, mijn hersenen niet meer onder controle waren. Ik las Peale boeken en woonde seminars bij over doelen stellen en ik volgde alle “hoe te…” geheugenontwikkelingsprogramma’s – nou, dacht ik! Ik was een nieuwe coach, een nieuw soort coach – één die de wereld veranderde en de cliënten de coaches of ze geholpen wilden worden of niet de wereld op een pad liet zetten; en een pad dat hen uiteindelijk zou helpen veel meer eigenwaarde te krijgen.

Welnu, na de opleiding ontdekte ik dat de “hoe te…”-boeken die we leerden in een twintigtal jaren Harvard Business School slechts kruimels zijn van het gevorderde inzicht in doelen en persoonlijke groei. We kunnen veel beter dan wat we in de cursussen van Harvard kunnen leren – en vooral als we voor onze eigen persoonlijke agenda willen zorgen en onze missie als coach willen vervullen, die erin bestaat hen te helpen dingen te veranderen. Toen ik inzag dat ik alleen maar preekte voor het koor – het perfecte publiek kwam nooit langs – vond ik eindelijk het perfecte publiek; mijn familie, mijn liga van sportmoeders en de meest succesvolle internationale executives die ik trainde.

Ik begon aan een reis van zelfreflectie, op zoek naar waar coaching echt over ging en ik ontdekte dat coaching niet alleen over prestaties, prestaties en resultaten ging. Coaching ging “sterk over zelfreflectie en de kunst van het leren” – en de kunst van het leren was belangrijker dan de resultaten. Tegen de tijd dat we het programma afsloten, begrepen alle deelnemers het belang van hun toekomstige zelfreflectie en zelfreflectie.

Dus nu is de vraag, wat onthult echt leiderschap ons in onze coaching en coaching training? Wat is de kunst van het coachen? Coaching gaat over verandering en gedrag! De verandering kan gedrag zijn, bijscholing, levensstijl, relatie of bedrijf of professioneel of het kan de verandering zijn in hoe we ons voorbereiden op leren en hoe we gebeurtenissen rationaliseren, en we ontsnappen aan martelaarschap. We bouwen integriteit voor onszelf!

Onlangs wilde een cliënt afstuderen aan het moedprogramma en haar manager wilde dat zij een tijdelijke baan kreeg op een boerderij om te helpen met de basis landbouwpraktijken. Mijn cliënte vroeg haar manager of ze op voltijdse basis voor de boerderij mocht werken. Drie maanden later, na haar afstuderen, kreeg ze te horen dat de manager haar daar niet als voltijdse werknemer zou laten werken en dat ze haar sollicitatie zou moeten veranderen van een vaste aanstelling in een tijdelijke aanstelling om in een nieuwe versie van hetzelfde vakgebied te worden aangenomen.

We vroegen haar wat volgens haar de gevolgen daarvan waren voor haar toekomst als professional. Zij vertelde ons dat toen zij probeerde haar toekomst te plannen in een vaste werksituatie — en die plannen niet uitpakten zoals zij wilde of zoals zij had verwacht — zij in coaching ging.

Nu leidt haar carrièrepad haar naar het werken met studenten met een handicap om op gedrag gebaseerde persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen die zijn aangepast door het aanleren van nieuwe gedragingen en vaardigheden die de jongeren helpen om te leren en te functioneren in de wereld waarin wij leven.

Ik vroeg haar wie haar toekomstige “helpende handen” zouden zijn, en zij vertelde ons dat zij geen echte handen zou gebruiken maar denkbeeldige handen, en zij vroeg ons hoe zij zich daarbij zou voelen.

Nou, ik denk dat het interessant zal zijn om te zien wat er nu gebeurt…

lees meer:

Add a Comment

Your email address will not be published.